Pregled dnevne štampe – PRESS: Milan Miličević na čelu GO SDS-a?

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević najozbiljniji je kandidat za predsednika Glavnog odbora SDS-a koji će biti biran u subotu u Ugljeviku na konstitutivnoj sednici ovog stranačkog organa!

sds
Prema tvrdnjama odlično upućenog izvora Pressa iz vrha SDS-a, nekoliko regionalnih odbora ima svoje kandidate za funkciju predsednika GO, ali Miličević ima najveće šanse da bude prvi predsednik tog tela, pošto je reč o funkciji predviđenoj izmenama stranačkog statuta, usvojenim 10. maja na izbornoj skupštini SDS-a u Banjaluci, kada je Mladen Bosić obnovio svoj predsednički mandat.

– Prvi čovek istočnosarajevskog SDS-a Darko Babalj donedavno je bio najozbiljniji kandidat za mjesto predsednika glavnog odbora, ali on ne želi da zasedne u tu fotelju i odustao je od trke. Nakon što se pročulo da je on odustao, tek tada je nekoliko regionalnih odbora predložilo svoje kandidate. Među njima su dosadašnji potpredsednici stranke Siniša Gatarić i Mirko Šarović, ali po raspoloženju članova glavnog odbora nijedan od njih dvojice neće imati šanse protiv Miličevića, između ostalog, i zato što on ima Bosićevu podršku. Inače, Šarović, koji je trenutno na putu u Kini, sa Bosićem je ranije postigao dogovor da se neće kandidovati na stranačke funkcije ako bude izabran za ministra, pa postoji mogućnost i da odustane od kandidature u poslednji čas – tvrdi naš izvor.

I Miličević je potvrdio naša saznanja o stranačkim planovima za subotu.

– Istina je, kandidovaću se za predsednika GO SDS-a. Podrška koju sam dobio predstavlja za mene veliku čast i priznanje. Trudiću se da se SDS jasno pozicionira na političkoj sceni RS, a otvoreno ću raditi i na tome da SDS dođe na vlast u Srpskoj – rekao je Miličević za Press.

Gužva u Birču

Sagovornik našeg lista ističe da se već sada zna većina imena budućih potpredsednika SDS-a, jer je nekoliko regionalnih odbora predložilo samo po jednog kandidata.

 – Jedini kandidat za potpredsednika iz regionalnog odbora jedan, odnosno Izborne jedinice jedan jeste aktuelni potpredsednik Borislav Bojić, isto kao i iz regionalnih odbora dva i tri, iz kojih su za potpredsednike ponovo predloženi Siniša Gatarić i Ognjen Tadić. Delegat SDS-a u Veću naroda RS Lazo Marić najozbiljniji je kandidat za potpredsednika iz četvrte izborne jedinice – tvrdi naš sagovornik.

On dodaje da je regionalni odbor za Izbornu jedinicu pet juče posle podne trebalo da odlučuje o kandidatu za potpredsednika, ističući da će to najverovatnije biti gradonačelnik Doboja Obren Petrović. U prilog tome ide i činjenica da je Miličevićevom kandidaturom za prvog čoveka GO otvoren prostor za Petrovićev dolazak na potpredsedničku funkciju u SDS-u, jer njih dvojica neće biti konkurenti unutar iste izborne jedinice za tu poziciju.

– Mićo Mićić je jedini i jednoglasno predloženi kandidat za potpredsednika iz Izborne jedinice šest, dok najveća gužva za potpredsedničku funkciju vlada u regiji Birač. Predloženi su Dragomir Vasić iz Zvornika, Ostoja Dragutinović iz Vlasenice i Snježan Sokić iz Šekovića, pri čemu su Dragutinovića i Sokića predložili samo njihovi opštinski odbori, dok Dragomir Vasić ima podršku ostalih pet opštinskih odbora, tako da je sasvim očekivano da će to uvažiti članovi glavnog odbora i podržati izbor Dragomira Vasića za potpredsednika stranke – uverava naš sagovornik.

Omladina i žene

Milovan Cicko Bjelica, nastavlja naš sagovornik, jednoglasno je predložen za potpredsednika iz sarajevsko-romanijske regije, dok je Hercegovina predložila dva kandidata i to Vukotu Govedaricu i Slobodana Prtila.

– Vukota Govedarica ipak ima veću podršku i gotovo sigurno će u fotelju potpredsednika. Pored potpredsednika iz devet izbornih jedinica, glavni odbor će u subotu birati i potpredsednika u ime Omladine SDS-a, kao i potpredsednicu u ime Aktiva žena. Poslanik Marinko Božović jedini je kandidat Omladine SDS-a za potpredsednika, isto kao i šefica Kluba poslanika SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, koja će braniti čast dama u Predsedništvu SDS-a – kaže naš izvor.

On dodaje da bi glavni odbor u subotu trebalo da bira i prvog operativca stranke, odnosno generalnog sekretara SDS-a. Naš izvor tvrdi da će u fotelju u kojoj je sada Dragan Ćuzulan najverovatnije zasesti neko iz banjalučke izborne jedinice, ističući da je najozbiljniji kandidat za novog genseka SDS-a Vladislav Babić.

Glavni odbor SNSD-a krajem juna!

Pored SDS-a, koji će u subotu staviti tačku na unutarstranačke izbore, konstitutivnu sednicu glavnog odbora treba da održi i najjača vladajuća stranka u Srpskoj, koja je 25. aprila u Istočnom Sarajevu održala svoj izborni sabor.
– Lider SNSD-a Milorad Dodik tada je rekao da bi sednica glavnog odbora, na kojoj će biti birani potpredsednici stranke i ostali stranački organi, mogla da bude održana u roku od mesec dana. Međutim, taj rok je probijen, a glavni odbor najverovatnije bi trebalo da bude održan u drugoj polovini ovog meseca – kaže izvor Pressa iz vrha SNSD-a.

Izvor: PRESS/Darko Momić, Biljana Stokić