Detoksikacija poslije prazničnog prejedanja: Evo nekoliko savjeta…

Praznični dani su već došli, a u njima prejedanje je svakodnevna pojava. Sjećate li se kako ste prošle godine u ovo vrijeme previše jeli, ali i kako ste totalno zanemarili posljedice takvog ponašanja? Meso, pite, kiflice, kolači, slastice, francuska salata…. niste odbijali zalogaj više, a posljedice tog odbijanja osjećali ste svakom ćelijom svog organizma.
Donosimo vam pet savjeta koji će vam pomoći da ove godine pametnije postupite, a ako opet pogriješite uz njih ćete se brzo vratiti u normalno stanje.

prejedanje praznici

1. NE ZABORAVITE VODU

Ukoliko jedete preobimne količine svinjetine i drugih masnih namirnica ne smijete zaboraviti vodu. Znamo da vam možda pivo ili rakija primamljivije zvuče, ali dovoljna količina vode u organizmu spasiće vas stomačnih problema. Dovoljno je pomenuti da je voda sastavni dio procesa probave, a daje i osjećaj sitosti, pa će vas možda i zavarati da ne uzmete posljednja dva komada mesa koje ste planirati brzo pojesti.

2. IZAĐITE IZ KUĆE I ŠETAJTE

Već ste juče za jedan obrok unijeli ogromnu količinu kalorija sa kojom bi se mogla prehraniti cijela porodica. U takvim okolnostima raspoloženi ste samo za ležanje, ali to je najgore što u tom trenutku možete učiniti. Natjerajte se da izađete iz kuće i šetajte. Nismo rekli da trčite, radite aerobik ili plivate, rekli smo samo šetajte. Dobro će vam doći svjež vazduh i lagana šetnja.

3. SPRIJATELJITE SE SA VLAKNIMA

Stručnjaci tokom cijele godine, već godinama, možda i decenijama na sve strane govore da trebamo u organizam unositi dovoljnu količinu vlakana. Ako ste nedavno jeli veliku količinu masne i teške hrane, posebno zimi tokom prazničnih dana, vlakna će vas spasiti zapetljaja crijeva.

Vlakna ćete naći u povrću poput kelja i žitaricama kao što su mekinje. Ukus ovih namirnica nije sjajan, ali pokušajte da mislite na pozitivna svojstva hrane. Vlakna vam dok se kreću kroz organizam daju osjećaj olakšanja.

4. POTRAŽITE POMOĆ OD BAKTERIJA

Crijeva su puna bakterija, ali neke od njih su tu da nam pomognu. Dobre bakterije postoje da nam održavaju ravnotežu u organizmu, ali i da izbace loše bakterije koje su se namnožile. Miniranje stomaka nezdravom hranom unosi neravnotežu među bakterijama, ali srećom ovo se može ispraviti. Konzumacijom probiotika bakterije možete vratiti u normalno stanje koje će omogućiti vašim crijevima da normalno rade.

5. DAN NA JABUKAMA

Nakon što ste pojeli nezdrav obrok, i to ne samo jedan, u vašoj krvi količina masti se povećava, a ukoliko te masti počinju stvarati blokade to može dovesti do velikih problema. Konzumacija dovoljne količine jabuka je izvrstan način unošenja topivih vlakana koje će vam pomoći da snizite nivo masti u krvi. Pored jabuka, bilo bi dobro da koristite i mrkvu, grah, grašak i zob.

Ovo su nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se i poslije dana, u kojem je “sve dozvoljeno”, ipak osjećate dobro, jer možda vas upravo dan poslije čeka repriza praznične večeri sa bogtom trpezom.

Izvor:  BUKA