Teslić: Porodici Miljić nova kuća prije zime!

Nama trojici potrebni su kreveti, ormar i sto za učenje, a mami sudoper, kažu Simeun (11), Živorad (9) i Nemanja Miljić (7) iz teslićkog sela Jasenica, koji bi uskoro trebalo napokon da imaju dovoljno prostora za sebe u kući čiju rekonstrukciju i dogradnju finansiraju humani ljudi.

“Do sada smo spavali na podu, na spužvama”, kaže devetogodišnji Živorad, te dodaje da će u novoj kući sobu dijeliti sa braćom, ali će, kaže, biti dovoljno prostora za sve njih.

Oni su, dok nije počela rekonstrukcija, boravili u tom objektu, a sada su, dok radovi ne budu završeni, smješteni kod rodbine.

Dragan Miljić, otac trojice dječaka, koji je ratni vojni invalid, priča da je gradnju kuće započeo 2003, ali nije uspio da je završi jer je četiri godine kasnije radeći na dnevnicu, odnosno izvlačeći drva iz šume teško povrijeđen.

Povreda ga je jedno vrijeme prikovala za invalidska kolica, a sada se kreće uz pomoć štaka.

“Nije mi bilo muka kad me slomilo što me boli, što sam polomljen, nego sam mislio šta će mi djeca. Šta ću, evo, pa polako, mislio sam, valjda ću ozdraviti, ali ne dade se ozdraviti”, kazuje Miljić.

On i supruga Slavica, tri sina i tri kćerke, koje su se u međuvremenu udale, godinama su živjeli u nedovršenoj i neuslovnoj kući, koja je prokišnjavala i bila ispunjena vlagom.

“Bilo je grozno, bilo je dosta vlage. Imali smo samo dvije sobe i kuhinju”, priča Slavica Miljić.

Pošto gradnju kuće nisu mogli sami da okončaju, porodici je u pomoć priskočila Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”, koja je pokrenula akciju prikupljanja novčanih sredstava.

“Kroz projekat ‘Trojka iz bloka’ sakupljeno je oko 9.000 KM u novcu i dodatno je sakupljeno još materijala, lim za krov, crijep, građa, malter, cement. Sve je to vrijednosti oko 8.000 KM, znači ukupna vrijednost je oko 16.000 KM”, navodi Vladimir Vuković, predstavnik HO “Srbi za Srbe”, te dodaje da je ostalo još da se uradi fasada, ugrade oluci, te završi unutrašnje uređenje, i obezbijedi namještaj da bi Miljići uselili u kuću prije zime.

Porodici je pomogla i Osnovna škola “Dositej Obradović” iz Blatnice, koju pohađaju trojica dječaka.

“Uspjeli smo obezbijediti besplatan prevoz učenicima, topli obrok djeci da imaju u školi. Nadam se da će se ovi radovi brzo završiti i da ćemo stvoriti kakve-takve uslove za normalan život ove porodice”, izjavio je Miladin Gotovac, direktor OŠ “Dositej Obradović”.

Izvor: Nezavisne