Rat i mir, nekad i sad: Priče bivših zatvorenika u ratnim logorima

 

U galeriji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ danas će sa početkom u 16 časova svi Teslićani imati priliku da čuju lične priče i poruke bivših zatvorenika u ratnim logorima.

 prosvjeta

Ne želim da mrzim druge ni zbog sebe ni zbog svog mira – jedna je od poruka javnih govorenja pod nazivom Moja priča – Izaberimo mir zajedno, koja se održavaju u okviru četverodišnjeg projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji ima cilj izgraditi pomirenje i povjerenje među građanima svih etničkih grupa u BiH, što se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

“Moja priča: Izaberimo mir zajedno” je razgovor o sukobima 1992. – 1995. u BiH iz drugog ugla i sa drugačijom perspektivom.

Članovi/ce udruženja/udruga logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, poginulih, te oboljelih od PTSP-a (direktne žrtve rata), neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno govore o svojim osobnim iskustvima doživljenim u ratu i razgovaraju sa učesnicima o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, mir i život.

 Moja priča: Izaberimo mir zajedno je aktivnost koja se predstavlja širom Bosne i Hercegovine i upućena je različitoj publici.

 Ova javna govorenja nedavno su održana i na tri teološka fakulteta, a javno govorenje na Fakultetu političkih nauka je prvo u nizu koje će se održati na fakultetima društvenog smjera, imajući u vidu potencijal mladih ljudi da kroz buduće profesije promoviraju i šire poruku pomirenja, nakon što na javnim govorenjima čuju osobna iskustva traume, ali i prevazilaženja traume i put ka pomirenju.