Pregled dnevne štampe – PRESS: Teslićanin prodaje stripove da prehrani porodicu

Već danima Teslićani prolaze pored Gorana Stevanovića i njegovih starih stripova rasutih po asfaltu, ali rijetko ko se zaustavi da pogleda ili pita šta se to nudi. Iako je Stevanović izabrao najfrekventnije mjesto za prodaju, u samom srcu grada, na ulazu u pijacu, prodaja kaže ne ide najbolje.

Stripovi

Razmišljao je, priča, i o cijeni, teškoj materijalnoj situaciji, pa stripovi koštaju samo po marku ili dvije. I opet ništa. Teslićani i dalje prolaze bez riječi. Ne znaju ni da je Gorana muka natjerala da svoje blago izloži na oronulom teslićkom asfaltu.

-Nemam posla i teško živim sa dvije kćerke. Moja porodica je, kako to tako jednostavno nazivaju, socijalni slučaj. Ne živimo mi teško jer tako hoćemo. Ne mogu naći posao, pa sam odlučio da svoje kolekcije stripova iznesem na ulicu i prodajem, kaže Stevanović.

Išao je i po selu, prikupljao stare stripove, mijenjao rijetke primjerke za desetak novijeg datuma, proširivao ponudu… I, opet prodaja ne ide najbolje.

-Ovo se davno prije čitalo, ali sada to nije zastupljeno u čitanju. Poneko od kolekcionara, ili rijetkih koji čitaju, dođe pa pogleda šta ja imam, ali slabo. Djeca danas, recimo, uopšte ne čitaju stripove. Oni imaju internet i ja mislim da upravo zbog toga i ne čitaju, sve samo na internetu traže, a papir u rukama – teško, zaključuje Goran vidno razočaran navikama današnje omladine.

Za kolekcionare stripova Goranova ponuda predstavlja pravo zadovoljstvo jer ima i neke stare, vrlo rijetke primjerke. Ukoliko svrati neki kolekcionar, zaljubljenik u stripove, nije rijedak slučaj da strip dobije i besplatno ili da jednostavno samo donese neki drugi u zamjenu za svoj traženi primjerak.

-Imam ja ovdje od zlatnih izdanja – a oni koji sakupljaju znaju šta to znači, pa do nekih novijeg datuma.  U ponudu sam uvrstio i ljubavne romane, pa žene ponekad navrate, one to vole čitati, priča Goran te dodaje da čim se neko zaustavi pred njegovim stripovima, odmah zna da procijeni, i šta je to što kupca interesuje.

Dok ne pronađe neki bolji posao, priča ovaj ulični prodavac, mora se  zadovoljiti i sadašnjim, mada se od stripova teško razdvaja i iako prodaja slabo ide.

-Vidiš kako nam je svima, stvarno se teško živi, neće ništa samo s neba doći. Moram raditi, šta ću drugo, nadam se da će biti bolje i eto, samo to me drži, nada i moja djeca, rekao je Stevanović.

Besplatno čitanje

S obzirom da Stevanović vrlo dobro zna kako marka ili dvije mogu biti i previše za onog ko nema, ponekad stripove daje i besplatno, na poklon onima koji ovu formu vole.

-Šta ću, razumijem ja ljude. Ako vidim da gleda, pa zagleda, a nema, dam ja onda na poklon. Neće mi ništa faliti ako jedan strip manje budem imao, a nekome će značiti. Isto tako, ako neko ne može stalno da kupuje stripove, nije nikakav problem, evo može doći ovdje kod mene, sjedićemo na ulici i zajedno čitati, ne naplaćujem ja to ništa, kroz smijeh priča ovaj ulični prodavac.

Izvor: Dnevno izdanje novina PRESS za 14.jun 2015.godine/ B. Stokić

Press-stripovi