Potomci Srba postradalih na Griču u Jasenovi organizovali parastos! (FOTO)

Potomci Srba postradalih na Griču u Jasenovi u II svjetskom ratu organizovali su 24. septembra 2017. godine godišnji parastos na mjestu stradanja. Parastos je služio mjesni sveštenik protojerej-stavrofor Miladin Vuković uz sasluženje đakona Mladena Kovačevića.


Parastosu su osim potomaka i srodnika postradalih prisustvovali predstavnici Mjesne Boračke Organizacije Gornji Teslić i Opštinske Boračke Organizacije Teslić.

P A M T I M O i P O D S J E Ć A M O !

Zločin koji je izvršen nad civilnim stanovništvom na Griču u Jasenovi, iako po svom obimu srećom dosta manji od onoga u Vlajićima ima, i pored toga, karakter masovnog stradanja i drugi je po broju žrtava u teslićkom kraju tokom Drugog svjetskog rata.

Međutim, ovdje je naročito karakteristično to što je ( za razliku od Vlajića ) dželat nosio drugu uniformu (partizansku), ali je i u ovom slučaju imao motiv potpuno istovjetan onom u Vlajićima, a to je: da Srba ostane što manje, a da o samom događaju nema niko pravo da se ikada interesuje. Dakle, namjera još svirepija. I nažalost, u zvaničnoj formi tako je i ostalo, pošto ove žrtve nikad i nigdje i nisu ozvaničene kao žrtve, već, kavog li obezvrjeđenja, kao lica – umrla prirodnom smrću!

I ovdje se desilo sve u jednom trenu.

U ranim jutarnjim satima 26. septembra 1944. godine, jedna manja jedinica Devetnaeste srednjobosanske NOU brigade (prethodno zvana Tešanjsko-teslićka), sastavljena pretežno od pripadnika seoske muslimanske milicije, dobila je „specijalni“ zadatak; pronaći i likvidirati četničku jedinicu. Iako u selu, a ni blizu sela nije bilo nikakvih četnika, što im je olakšalo namjeru, već na ulasku u selo ubili su jednog civila (čuveni kovač Ilija Kvasnić), a onda stignuvši veću grupu Jasenovaca civila u zbjegu, povežu sedmoricu odabranih, izvedu ih na brdo „Grič“ i izmasakriraju mitraljeskim rafalima. Prizor je bio stravičan (tijela potpuno raskomadana), i pošto ih porodice nisu mogle zasebno sahraniti, pokopani su u zajedničku grobnicu, gdje i danas počivaju uz prilično skromno uređeno spomen-obilježje.

Opijelo i parastos stradalnicima na samom mjestu zločina obavljeno je tek 2013. godine i od tada se svake godine u nedjelju pred Krstovdan čini godišnji parastos.

Odbor koji je formiran s ciljem da ovo mjesto stradanja pravilno obilježi i da ovom događaju da zvanični i javni karakter čini napore da parcelu na kojoj se desio zločin prevede u posjed Crkve te time stekne prvi uslov da se mjesto stradanja obilježi, makar skromnim oltarom.

Izvor: Hram Presvete Trojice