Pogledajte kako su obilježeni Duhovi u Tesliću (VIDEO)

Praznik Silaska Svetog Duha na apostole radosno i svečano je dočekan i proslavljen u Bogom čuvanoj Srpskoj Usori, gradu Tesliću – u Hramu Presvete Trojice.

Hram

U navečerje praznika, sveštenici Arhijerejskog namjesništva teslićkog su služili večernje bogosluženje sa petohljebnicom uz prisustvo velikog broja vjernika.

Radost ovog velikog praznika upotpunjena je dolaskom Njegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog G. Hrizostoma. Episkopu su sasluživali: protojerej-stavrofor Borivoje Šanjić, protojerej-stavrofor Mirko Nikolić, arhijerejski namjesnik dobojski, protojerej-stavrofor Nedeljko Anđelić, protojerej-stavrofor Čedo Gotovac, te đakoni Slavoljub Milošević i Bogdan Stjepanović. Veliki broj vjernika se okupio oko svoje Svete Crkve kako bi dostojanstveno i molitveno proslavio slavu svoje Svete Crkve.

U svom obraćanju Episkop je čestitao slavu svim vjernicima parohija teslićkih rekavši :

„Časni oci sveštenici, draga braćo i sestre i draga djeco duhovna, srećan i blagosloven veliki praznik našeg spasenja. Neka je srećan i blagosloven praznik Duhova ili Pedesetnice. Neka je srećna i blagoslovena danas Crkva Hristova koja se danas utvrđuje Duhom Svetim. Neka je srećna i blagoslovena i krsna slava ovoga vašega hrama, slava svakoga od vas, jer ovaj hram nije samo bitan sam po sebi kao građevina već ste vi bitni u njemu, kao živa Crkva Božija koja danas slavi ovaj veliki praznik…“

U nastavku besjede, Episkop je poručio da se ovim praznikom zaokružuje domostroj ljudskog spasenja i da Gospod ne zaboravlja na čovjeka “naprotiv Božanska ljubav je došla da spasi takvoga grešnoga čovjeka i svijet. Gospod je došao da oslobodi od grijeha, smrti i đavola“.

Ovogodišnje duhovsko saborovanje je upotpunjeno obnovljenom tradicijom svenarodne litije ulicama grada Teslića. U ovom svetom i sveštenom hodu su pored mnoštva vjernika, učešće uzeli predstavnici Opštine Teslić, službenici MUP-a Teslić, vojnici pješadijskog bataljona VI PBr OSBiH, službenici Doma Zdravlja „Sveti Sava“ Teslić, članovi teritorijalne vatrogasne jedinice-Teslić, Srpsko Sokolsko Društvo „Sveti Petar Cetinjski“- Teslić, Kolo srpskih sestara- „SRPKINjE“ , Svetosavska omladinska zajednica i predstavnici osnovnih i srednjih škola iz Teslića.

Kum ovogodišnje slave, gospodin Željko Crnovčić, prinio je svoje darove oltaru hrama: krsni hljeb i slavsko žito koje je Episkop osveštao i blagoslovio. Preosvećeni Episkop je takođe blagoslovio i osveštao pomoćni objekat – dom pri Hramu Presvete Trojice.

Sve je sveto i čestito bilo i milome Bogu pristupačno.

Obavještenja iz Hrama Presvete Trojice u Tesliću možete pratiti i ovdje. 

Izvor: Arhijerejsko namjesništvo teslićko