Performans na “Lanari”: “Otvaranje” neizgrađene fabrike!

Opštinski odbori teslićkog SNSD i SDS opet su “ukrstili” koplja. Ovaj put zbog industrijske zone Lanara. Dok jedni otvaraju neizgrađenu halu, drugi tvrde da radovi kasne, ali da će projekatr biti realizovan. O čemu se zapravo radi pročitajte u nastavku. 

______________________

Opštinski odbor SNSD-a Teslić izveo je danas performans “otvaranja” neizgrađene holandske tvornice u poslovnoj zoni “Lanara”, čiji je početak rada i zapošljavanje 60 od ukupno 180 radnika lokalna vlast sa načelnikom Milanom Miličevićem na čelu, najavila za avgust i koja nije počela sa radom.

“Cilj današnjeg performansa je da ukaže građanima Teslića do koje mjere idu obmane lokalne vlasti, kao i da poruči lokalnoj vlasti da ispune olako data obećanja”, rekao je Srni predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Teslić Dragan Bogdanić. Lanara performans

Bogdanić, koji je i kandidat SNSD-a za načelnika Teslića, pojašnjava da je prema potpisanom ugovoru o poslovnoj-tehničkoj saradnji sa holandskom kompanijom “Futura TSR holding”, lokalna vlast početkom ovog mjeseca trebalo da okonča infrastrukturne radove u poslovnoj zoni, a fabrika da počne sa radom.

“Mi se danas nalazimo pred praznom ledinom. Na lokaciji predviđenoj za tvornicu nalazi se zemljana površina bez ikakve infrastrukture”, rekao je Bogdanić istakavši da je opštinska uprava do sada trebalo da uloži više od 1.000.000 KM, s obzirom da je uz podsticaje bez nadoknade ustupila oko 18.000 metara kvadratnih holandskom investitoru.

Lanara Performans1

Bogdanić, koji je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske, najavio je da će nakon izbornih aktivnosti u oktobru preispitati aktivnosti u vezi sa infrastrukturnim radovima, kao i izgradnju tvornice za proizvodnju prikolica za posebne namjene i terete.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je za Srnu da su rokovi na izgradnji tvornice probijeni usljed neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, te usporene izgradnje viskonaponskog dalekovoda, istakavši da će u narednom periodu projekat biti realizovan do kraja.

On je naveo da se privode kraju infrastrukturni radovi, uključujući putnu komunikaciju prema kompletnoj poslovnoj zoni, da je napravljena vodovodna i kanalizaciona mreža, te da je visokonaponski dalekovod u fazi završetka.

Miličević je istakao i da je sa vlasnikom holandske kompanije potpisan ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji, te da je zemlja sada vlasništvo kompanije, čime su se stekli uslovi da se počine za izgradnjom.

Miličević i vlasnik holandske kompanije “Futura TSR holding” Petrus Klasen potpisali su 4. februara u Tesliću ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji za izgradnju Fabrike za proizvodnju prikolica za posebne namjene i terete, u krugu poslovne zone “Lanara”, površine oko 18.000 metara kvadratnih.

Prema sporazumu u prvoj godini planirano je zapošljavanje 60 ljudi metalske struke sa biroa za zapošljavanje, dok se u naredne tri godine planira zapošljavanje 180 radnika, kao i izgradnja nove hale.

Miličević je tada izjavio da će do 12. aprila biti urađena kompletna infrastruktura, a krajem maja izgrađena i prva hala, koju će preduzeće “Futura TSR holding” izgraditi, dok će 1. avgusta biti otvaranje Fabrike.

Izvor: SRNA

____________________________________

U teslićkom OO SDS-a odmah su putem društvenih mreža odgovorili  OO SNSD-a. Objavu prenosimo bez izmjena:

SNSD nastavlja politiku pljuvanja svih pozitivnih aktivnosti u Tesliću:

BOGDANIĆEVO POZORIŠTE NA LANARI!

Putujući karavan SNSD-a predvođen ministrom Bogdanićem, ali i novinarima režimske RTRS i dnevne štampe, danas je gostovao na novoformiranoj poslovnoj zoni “Lanara”, izvodeći svoj “performans”, tvrdeći da lokalna vlast obmanjuje građane i da se ne gradi poslovna zona, nego da se radi o praznoj livadi, gdje nema ničega, ni infrastrukture niti uslova za gradnju novih fabrika.

lanara

Usput je ministar napomenuo, da kada on dođe na vlast u Tesliću, cijelu stvar će dovesti u pitanje.

Po ko zna koji put Bogdanić i lokalni SNSD pokazali su da im nije u interesu da se u Tesliću radi i gradi bilo šta pozitivno, da se stvaraju nova radna mjesta, ako to nije pod kapom njihove organizacije i tajkuna, kojima je u interesu da nemaju konkurenciju u Tesliću i da radnici rade za što bijednije plate, jer kada nema konkurencije, nemaju ni radnici izbora!

Na njihovu žalost, a na radost stanovnika Teslića, kao što se može vidjeti na fotografijama u prilogu, radovi na uređenju infrastrukture na “Lanari” su pri samom završetku. Ne samo za predviđenu holandsku fabriku, nego za još 12 parcela, dovedeni su voda, struja, put i električna energija.

lanara2

Do kašnjenja u izgradnji je došlo zbog vremenskih uslova, kojima su svi Teslićani bili svjedoci, kao i zbog rješavanja imovinsko pravnih odnosa prilikom izgradnje dalekovoda do “Lanare”.

Uskoro treba da počne i gradnja fabrike holandskog investitora, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena, kao i SNSD, koji će vjerovatno i tada naći razlog da popljuju taj, za našu opštinu Teslić, značajan događaj, koji za sobom vuče i nove investicije i daje renome Tesliću, kao mjesto gdje može i treba da se ulaže.

To očito ne odgovara tajkunima iz SNSD-a, što je jedan od razloga ovakvih paničnih i komičnih pozorišnih predstava.

Podsjećamo na sličnu situaciju od prije 3 godine, kada je jedna od najvećih italijanskih korporacija “AGSM” sa prometom od milijardu evra, namjeravala da kupi „Borja“ i zaposli nekoliko stotina radnika, što je spriječeno zato kako sam Bogdanić u sledećoj izjavi priznaje – jer bi sigurno u tom slučaju Milan Miličević bio izabran za drugi mandat:
https://www.youtube.com/watch?v=1fogaD1S0Ro

Naravno, to nije jedini razlog, razlog je i panika tajkuna, koji stoje iza Dragana Bogdanića, dolaskom konkurencije u Teslić, jer bi rijeke radnika tada imale izbor, a ne bi imale interes da rade kod njih za bijedne pare u bijednim uslovima.

Izvor: OO SDS

________________________________________

Šta je istina i kakav će epilog imati ova priča vidjeće se u narednom periodu…