Održana konferencija o ekološkoj proizvodnji!

Udruženje preduzetnika i poslodavaca Žepče u saradnji s projektnim partnerom u BiH, Opštinom Teslić, u okviru provođenja projekta ECO FOOD TURA, finansiranog od strane Evropske unije iz IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska, Bosna i Hercegovina, danas je u Hotelu Kardial održala konferenciju o ekološkoj proizvodnji.

eco food sastanak

Cilj konferencije je upoznati privredne subjekte, opštu javnost i ostale zainteresovane s važnostima razvoja agro-preduzetništva zasnovanog na održivom razvoju i zaštiti životne sredine.

Na konferenciji je predstavljen dokument „Analiza stanja i mogućnosti razvoja ekološke proizvodnje s posebnim osvrtom na sektor ljekovitog i aromatičnog bilja (MAP sektor – Medicinal and Aromatic Plants) uključujući akcioni plan“, koji je izrađen u okviru provođenja projekta.

Podsjetimo da projekat ECO FOOD TURA uz partnere iz BiH u Hrvatskoj provode Lokalna razvojna agencija Vjeverica iz Drenovaca, Agencija za razvoj Vukovarsko srijemske Županije HRAST, Opština Drenovci, Poljoprivredni fakultet Osijek i Osnovna Škola Ivan Meštrović Drenovci.

Ukupna vrijednost projekta je 397.645,94 EUR, za implementaciju planiranih aktivnosti sa BiH strane granice osigurano je 220.942,49 EUR, od toga EU finansira 84,98 % ili 187.755,36 EUR, a ostatak Opština Teslić.

Cilj projekta je doprinijeti razvoju i jačanju eko prihvatljive ekonomije i povećati socijalnu koheziju u prekograničnom području kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti, saradnju i umrežavanje, te razviti javno privatna partnerstva.

Svrha projekta je osnovati centre za provođenje usluga i iniciranje novih poslovnih aktivnosti radi podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća, zadruga i udruženja u sektoru agrobiznisa, s posebnim naglaskom na eko proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja te razviti zajednički prekogranični ekonomski prostor umrežavanjem, razmjenom iskustava i razvojem novih proizvoda.

Načelnik opštine Milan Miličević je naglasio da projekat ima veliki značaj za opštinu Teslić jer je opština Teslić partner u projektu koji finansira Evropska unija iz IPA programa.

„U okviru provođenja projekta u 2016. godini će biti uspostavljeni Agro-Biznis, Inovacijsko Edukacijski Centri u Tesliću , te nabavljena oprema za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja (destilatori i sušare). U isto vrijeme to je i edukativni centar gdje učestvuju poljoprivredni proizvođači, a radi se o 10 edukovanih od kojih je izabrano 7 poljoprivrednih proizvođača koji će se baviti proizvodnjom ljekovitog bilja i njihovom preradom. Cilj je da se projekat nastavi kako bi okupio poljoprivredne proizvođače koji bi našli svoj interes u proizvodnji ljekovitog bilja i esencijalnog ulja. Ukupna vrijednost projekta je oko 400.000 evra“ – rekao je Miličević.

Korištenje opreme za preradu na principu mašinskog prstena poslužiće kao primjer dobre prakse i podsticaj lokalnom stanovništvu za uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja, što će imati pozitivne uticaje na razvoj i unapređenje agrobiznisa na projektnom području.

Praktičnim primjerom će se zainteresovanim akterima ukazati na prednosti proširenja i preusmjeravanja sa manje profitabilnih proizvodnji na proizvodnju i preradu proizvoda od kojih mogu imati veću profit, kao i na prednosti bavljenja ekološkom poljoprivredom, dobivajući pri tome finalni proizvod veće dodane vrijednosti.

Izvor: Opština Teslić