Human gest teslićkih osnovaca: Tamara važnija od izleta! ( VIDEO)

Učenici šetog razreda Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ iz Teslića ove godine neće ići na jednodnevni izlet u Banjaluku. Umjesto toga, po 12 KM namijenjenih za izlet, učenici su darovali svojoj bolesnoj drugarici iz razreda Tamari Nikolić. „Šestaci“ priznaju da to nije mnogo, ali kako kažu, nadaju se da će Tamarinoj porodici novac dobro doći.

Ucenici2

Učenik šestog razreda David Kuprešak kaže da su njegovi drugari i on realizovali ovaj human gest u saradnji sa razrednim starješinom, roditeljima, kao i rukovodstvom škole. U odluci da ne putuju na izlet svi su bili jednoglasni, jer pomoć prijatelju u nevolji mora biti na prvom mjestu.

-Tamara je bolesna i mi smo se odrekli izleta. Ona je nama dobra drugarica i svi smo je prihvatili takvu kakva jest. Kad smo m itrebali na izlet, ona je bila u bolnici, i onda smo odlučili da to nije fer i odrekl ismo se, priča David.

I njegova drugarica iz klupe, Ana Vidić, priča kako su svi bili složni kako bi obezbijedili pomoć bolesnoj drugarici. Iako često učestvuju u humanitarnim akcijama u školi kada je nekome potrebna pomoć, Ana kaže, ova akcija je prva koju su samostalnoi organizovali.

-O humanim djelima ne treba da govorimo, humana djela treba da radimo. Jednostavno, odrekli smo se tog jednodnevnog izleta jer to nama ništa ne znači, a našoj drugarici je to dosta pomoglo, kaže Ana.

Direktor Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“, Dragutin Jelić, kaže da je ponosan na učenike i njihove roditelje, kao i na zaposlene u školi jer su uvijek spremni da se odazovu humanitarnim akcijama. Ova akcija je, priča Jelić, samo jedna od mnogih koje se realizuju u ovoj školi.

-Godišnjim programom rada škole su predviđene humantarne akcije u našoj školi. U nizu akcija koje se vode desila se i ova akcija. Djeca i roditelji, zaposleni, spremni su uvijek da se odazovu sličnim akcijama, ne samo za one koj isu u našoj školi, već svima kojim je pomoć potrebna, kaže Jelić te dodaje da se određene humanitarne akcije najčešće prikupljaju u školama preko oglasa.

Teslićki osnovci kažu da će i u narednom periodu nastaviti sa humanim aktivnostima, te pozivaju sve ljude dobre volje, da im se pridruže.

Izvor: Dnevno izdanje novina Press RS / ELTA TV / eTeslic.com