Fondacija Hastor stipendira teslićke učenike! (FOTO)

Organizacija “Fondacija Hastor”, koja se bavi stipendiranjem učenika i studenata s područja cijele Bosne i Hercegovine, potpisala je ugovore o stipendiranju sa osam teslićkih učenika. Ugovore je potpisalo pet učenika osnovnih i 3 učenika srednje škole. Visina mjesečne stipendije za osnovce je 100 i za srednjoškolce 150 KM, a dodjeljuju se za svih 12 mjeseci. Prilikom dodjele stipendija posebno se gleda socijalni i ekonomski status, potom školski uspjeh učenika, dok su u fokusu i njihove volonterske aktivnosti, kojima se mogu baviti u “Fondaciji Hastor”. Svi stipendisti volontiraju 10 sati mjesečno u svojoj zajednici.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, Željko Perišić, koji je zahvalan “Fondaciji Hastor” što pomaže školovanje teslićkih učenika i studenata.

„Danas smo imali priliku da prisustvujemo zaključivanju ugovora sa osam stipendista sa područja opštine Teslić, koji su po prvi put zaključili ugovore sa Fondacijom Hastor iz Sarajeva. Ja u ime Opštinske uprave Teslić se zahvaljujem fondaciji, koja je i ove godine uzela aktivno učešće i naša opština našla se među mnogobrojnim opštinama u BiH. Radi se ukupno o osam stipendija ukupne vrijednosti 11400 KM“ – rekao je Perišić.

Prema svom konceptu fondacija daje stipendije tokom cijele godine. Stipendistima koji poprave uspjeh u školi dodjeljuje se i 13 stipendija. Ko jednom postane stipendista fondacija mu omogućava podršku i stipendiju sve do kraja školovanja, naglasio je Seid Fijuljanin, direktor Fondacije Hastor.

„Danas, jedanaesti put smo prisutni na području opštine Teslić i potpisujemo ugovore o stipendiranju sa našim osnovcima i srednjoškolcima. Bitno je naglasiti da imamo i nekoliko studenta sa područja opštine koji će potpisati ugovore krajem oktobra, dakle 15 stipendista sa područja opštine Teslić. Ukupno smo prisutni na području preko 110 opština iz BiH. Tome su dokaz i stipendisti sa područja vaše opštine koji su krenuli dobijati stipendiju u osnovnoj školi a sada su već na fakultetu i planiraju upisati magistarski. Godišnje se izdvaja za osnovce 1200 KM, za srednjoškolce 1800 KM i za studente 3000 KM po korisniku, ali ono što je naročito važno jeste naš mentorski rad sa korisnicima stipendija kako bi ih držali na pravom kolosijeku primjernog ponašanja, dobrog učenja i osjećaja da pomažu jedni drugima“ – rekao je Fijuljanin.

Fondacija Hastor pored stipendiranja omogućava učenicima i da volontiraju nakon završene srednje škole u ovoj Fondaciji.

Izvor: Opstina Teslić