Dogovorena izgradnja novog mosta na putu za svetište Kondžilo

Delegacija predvođena potpredsjednikom RS Josipom Jerkovićem i predstavnicima hrvatske Vlade danas je posjetila opštinu Teslić. U razgovoru sa Načelnikom opštine Milanom Miličevićem dogovorena je izgradnja novog mosta preko Velike Usore na putu za svetište Kondžilo.

Svetište Kondžilo u Gornjoj Komušini kod Teslića godinama primamljuje veliki broj posjetilaca, posebno hodočasnika koji za Veliku Gospu posjećuju ovaj lokalitet. Saobraćajna infrastruktura je prilično uređena, međutim most na Velikoj Usori u naselju Slatina, zbog zuba vremena, počeo je da propada. Upravo je to bio osnovni razlog posjete predstavnika Hrvatske Vlade opštini Teslić, a sve sa ciljem da se taj problem riješi. U razgovoru sa Načelnikom opštine Milanom Miličevićem zaključeno je da će se raditi novi most čija je predračunska vrijednost 300.000 KM.

„Danas smo u prilici da na neki način već i promovišemo jedan veliki projekat, a to je most prema Komušini, odnosno prema svetištu Kondžilo koji ima veliki značaj za opštinu Teslić, a i šire od same opštine jer je to mjesto gdje svake godine dolazi od 25 do 30 hiljada hodočasnika iz svih krajeva svijeta.“ – rekao je Milan Miličević, načelnik opštine Teslić.

Zvonko Milas, državni sekretar u Državnom uredu za Hrvate van Republike Hrvatske kaže da
je sigurno da će konkretno ovaj projekat obnove mosta doprinjeti napretku opštine, ali prije svega svima onima koji dolaze, svim onima koji žele ovdje živjeti, u ovom trenutku govorimo o Hrvatima, ali i o svim ljudima dobre volje koji žive na području opštine Teslić.

„Predračunska vrijednost je negdje oko 300 hiljada KM, a finansijsku konstrukciju ćemo zatvoriti putem apliciranja na konkurse u Republici Hrvatskoj, a nadam se i uz podršku Opštine Teslić i na sve druge načine koji će doprinjeti da se to riješi.“ – istakao je Milas.

Kolika je važnost izgradnje novog mosta na putu za svetište Kondžilo govori činjenica da je u delegaciji bio prisutan i kardinal Vinko Puljić.

„Vidjeli smo da taj most koji je tamo ključan za tolike ljude koji dolaze, da se napravi novi most jer ovaj je nakon onih poplava dobro načet i pitanje je koliko bi izdržao. Zato se nadam da će uz pomoć Republike Hrvatske i Opštine Teslić to se implementirati u skorijoj budućnosti i radujem se uspješnom efektu.“ – rekao je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup rimokatoličke Vrhbosanske nadbiskupije.

Ovaj sastanak je ujedno bio prilika da se rezimiraju aktivnosti Vlade Hrvatske koje su u ranijem periodu urađene na stvaranju uslova za održiv povratak Hrvata na područje teslićke opštine.

„Preko moga ureda do sada je poslano 129 građevinskih materijala za 129 obiteljskih kuća, a prije nekoliko godina smo oko pola miliona kuna dali upravo za svetište Kondžilo. Takođe nastavljamo sa našim aktivnostima i krajem ove godine ćemo imati dakle još jedan javni poziv na koji će moći aplicirati svi oni koji žele povratak i ostanak u ovim krajevima i upravo naša sredstva biće usmjerena i za privrednike, preduzetnike, poljoprivredne preduzetnike, kao i sve one koji žele ostati živjeti na ovim područijma.“ – rekao je Nikola Mažar, državni sekretar Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Vladi Republike Hrvatske.

„Vlada Republike hrvatske je najveći pojedinačni donator za Hrvate na području čitave Bosne i Hercegovine i to nam je zaista i drago. Dobro su nam došli svaki put, a Načelniku jedan veliki pozdrav za njegovu dobru volju i njegove će se službe staviti na raspolaganje oko implemetacije i brzog završetka, pa da na godinu na svetište idemo preko novog mosta.“ – rekao je Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske.

U sklopu ove posjete opštini Teslić delegacija predvođena potpredsjednikom RS Josipom Jerkovićem i predstavnicima hrvatske Vlade posjetila je i svetište Kondžilo.

Izvor; Opština Teslić