Dodik o problemu teslićke “Destilacije”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Tesliću da je upoznat o problemu snabdijevanja sirovinama teslićke Hemijske industrije “Destilacija” i najavio već početkom iduće sedmice sastanak sa subjektima koji su direktno odgovorni za snabdijevanje tog preduzeća.


Dodik je poručio da javna preduzeća moraju da poštuju ugovore koje su sklopila.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske donijela zaključke usmjerene na isporuku sirovina prerađivačima, ali da je vidljivo da se to ne poštuje.

Dodik je rekao da problem snabdijevanja drvoprerađivača postoji širom Srpske, te najavio da će lično sagledati situaciju i pokušati da organizuje cijeli proces istraga jer je nemoguće da postoji dovoljna količina sirovina, da postoji sječa, a da ne mogu da budu pokrivene planirane i ugovorene obaveze.

“Očigledno da postoje neke druge stvari, korupcija, nepoštivanje ugovora i lopovluk koji se mora izbiti. Ne zanima me ko je iz SNSD-a, DNS-a, ali oni koji ne budu poštivali zaključke Vlade mogu da se pakuju”, poručio je Dodik.

Direktor “Destilacije” Teslić Novo Škrebić rekao je da zalihe drvnih sortimenata traju do osam dana, što ugrožava rad ove hemijske industrije koja je izvozno orijentisana.

Škrebić kaže da preduzeće bojkotuju i ucjenjuju šumska gazdinstva, i da je sa 11. oktobrom isporučeno svega 44,5 odsto ugovorenih sirovina.

“`Destilacija` izvozi 67 odsto proizvodnje uglja, briketa 93 odsto i kiseline 60 odsto, što je na godišnjem nivou oko 11 miliona KM”, rekao je Škrebić.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Dragutin Škrebić.

Izvor: SRNA