Bogojavljenje na Velikoj Usori: Branko Simić je vitez Časnog krsta! (FOTO)

Teslićanin Branko Simić je vitez Časnog krsta! Među 25 mladića on je prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora na Radolinci u Tesliću.

Simić za Časni krst pliva već sedmu godinu. Ranijih godina bio je blizu, a ove godine je osjećaj fantastičan, kaže, i dodaje – učestvovaće dok god je živ.

-Ovo posvećujem mom pokojnom ocu koji je umro prije mjesec dana. Ovo je za njega, rekao je Branko Simić, vitez Časnog krsta.

Vitezu Časnog krsta uručena je novčana nagrada, prelazni Časni krst u vlasništvo od jedne godine, te diploma viteza Časnog krsta. Za ostale učesnike obezbijeđene su novčane nagrade.

Starješina Srpskog sokolskog društva “Sveti Petar Cetinjski” Slavoljub Petričević kaže da je u plivanju učestvovalo 25 od ukupno 27 prijavljenih takmičara iz Teslića, Modriče i Šamca. On je rekao da su dva prijavljena odustala zbog zdravstvenih razloga i da je zadovoljan odzivom Teslićana.

-Hladni talasi Usore, ni mraz, ni snijeg, ni kiša, ni led, nikad nisu omeli srpske sokolove da plivaju. Drago mi je što je Branko Simić vitez Časnog krsta jer je nekoliko godina plivao i za dlaku mu je izmakao Časni krst, poručio je Petričević.

Bogojavljenskom plivanju za Časni krst prethodile su svete liturgije u parohijama teslićkim i litija od Hrama Presvete Trojice do Radolinke.

-Služene su svete liturgije i nakon velikog vodoosvećenja organizovana je litija do Radolinke ovdje na rijeci Usori gdje smo prisustvovali takmičenju 25 mladih momaka koji su se borili za titulu viteza Časnog krsta.  Izvršeno je osvećenje vodenih tokova i uz prisustvo velikog broj vjernog naroda ovaj praznik je dobio svoju punoću, rekao je Miladin Vuković, arhijerejski namjesnik teslićki.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da Srpska pravoslavna crkva, Srpsko sokolsko društvo “Sveti Petar Cetinjski” i Svetosavska omladinska zajednica uz podršku opštinske uprave, sedmu godinu uzastopno organizuje bogojavljensko plivanje za Časni krst.

Izvor: eTeslic.com

Foto: Duško Kostić