Bogdanić: Početak izgradnje nove bolnice u Doboju krajem avgusta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da je bolnica u Doboju druga po veličini u Republici Srpskoj i da će tender za izgradnju nove moderne bolnice “Sveti aspostol Luka” biti objavljen sutra, a da je cilj da se sa izgradnjom počne krajem avgusta, odnosno u prvoj polovini septembra.


Bogdanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj je predstavljen idejni projekat za izgradnju, opremanje i uređenje prostora oko bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju, rekao da će međunarodni tender trajati 45 dana.

On je naveo da će nova bolnica, za koju će iz budžeta Republike Srpske biti obezbijeđeno oko 80 miliona KM, raspolagati medicinskim specijalističkim službama kao i svaka moderna bolnica.

Bogdanić je rekao da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske u svom budžetu u narednih, najvjerovatnije, 10 godina planirati sredstva koja će se plaćati za novu bolnicu u Doboju.

Planirano je, kako je rekao, da novi objekat bolnice na površini od 28.000 metara kvadratnih bude izgrađen za tri godine.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica je izrazila spremnost da bolnicu oslobodi plaćanja obaveza za potrebne dozvole.

“Standarde koje smo postavili u idejnom projektu i budućem projektovanju će tražiti da to bude moderna bolnica, ne po svom izgledu, nego i po sadržaju, energetskoj efikasnosti, opremljenosti i da stvorimo kvalitetan kadar”, istakao je Bogdanić i dodao da će nova bolnica u Doboju imati i salu za kateterizaciju.

Bogdanić je zahvalio predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović, kolegama ministrima i svim saradnicima iz bolnice u Doboju i UKC Republike Srpske koji su imali razumijevanje i radili na ovom projektu.

On je naveo da je u primarnu zdravstvenu zaštitu u proteklih 12 godina uloženo oko 47 miliona KM.

“Ovo je dvanaesta godina zaredom kako su vlade Republike Srpske okrenute prema zdravstvu u smislu razvoja zdravstvenog sistema, od ulaganja koja su počela 2006. godine dolaskom sadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na čelo vlade Republike i evo traju do dana današnjeg”, rekao je Bogdanić.

On je podsjetio da je u završnoj fazi rekonstrukcija i dogradnja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i da će krajem avgusta ili početkom septembra početi preseljavanje pacijenata sa lokacije iz grada na lokaciju Paprikovac.

On je naglasio da je to najveći projekat koji je urađen u zdravstvenom sistemu Republike Srpske i šire u proteklih pedesetak godina.

“Bolnica u Istočnom Sarajevu takođe ide dobrom dinamikom, prije 15 do 20 dana kad sam bio, građevinski radovi su bili završeni 70 odsto i nabavlja se medicinska oprema”, naveo je Bogdanić.

Direktor dobojske bolnice “Sveti apostol Luka” Milorad Živković rekao je da je stara bolnica u Doboju izgrađena 1952. godine, da je bilo velikih problema u održavanju svih objekata, te da će se izgradnjom nove bolnice dobiti jedna ustanova mnogo efikasnija i organizovanija nego sada.

Ona je rekao da izgradnjom nove bolnice ne dobija samo dobojska regija, već i šire, napomenuvši da u dobojskoj bolnici psihijatrijski pacijenti ne dolaze samo iz dobojske regije, već i iz Brčkog, Bijeljine i Zvornika, jer oni nemaju takve ustanove.

“Ovim dobija i zdravstveni sistem i sama Repblika Srpska”, rekao je Živković i dodao da je zainteresovan da izgradnja nove bolnice u Doboju počne što prije.

On je zahvalio svim učesnicima u ovoj aktivnosti, resornom ministarstvu i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović rekao je da je nova bolnica koncipirana u jednom, monolitnom objektu, koji je jasno funkcionalno podijeljen po spratovima.

On je naveo da ukupna bruto površina nove bolnice iznosi 28.078 metara kvadratnih, da će uz prizemlje imati šest spratova, te da će raspolagati sa 468 kreveta, od toga u stacionaru 402.

Latinović je naglasio da će nova medicinska oprema omogućiti nove, savremene metode dijagnostike i pružanja zdravstvenih usluga.

Izvor: SRNA