Tragom “Proletera”: Radnici osnovali fudbalski klub davne 1925.godine!

Fudbalski klub “Proleter” iz Teslića osnovan je od strane radnika 1925. godine pod imenom ’’Proleter’’. Prvu utakmicu, klub je odigrao u Doboju 1926. godine i pobijedio ekipu ’’Ozrena’’ rezultatom 3:0.

Potom su igrane utakmice sa ’’Radničkim’’ iz Bosanskog Broda, banjalučkim ’’Borcem’’, ’’Hajdukom’’ iz Sarajeva, ’’Elektrobosnom’’ iz Jajca, ’’Unionom’’ iz Doboja…

Zbog imena i svog delovanja, klub se ubrzo našao na udaru policije i bio zabranjen. Međutim, radnici su na vanrednoj skupštini obnovili klub pod imenom ’’Hrabri’’.

Poslije oslobođenja, klub je obnovljen pod imenom ’’Proleter’’. ’’Proleter’’ je 1947. godine uspio da se kvalifikuje za Prvu republičku ligu BiH, ali je od osam ekipa zauzeo posljednje mjesto.

Najbolje plasmane, ’’Proleter’’ je u Republičkoj ligi ostvario 1948/49. godine, kada je osvojio sedmo i 1950. godine, osmo mjesto.

Potom je uslijedila česta reorganizacija liga, pa se ’’Proleter’’ takmičio u Podsaveznoj ligi, Zonskoj ligi, a potom i sedamdesetih godina Sjeveroistočnoj zonskoj ligi BiH.

Da bi osamdesetih godina bio redovan član Regionalne lige, grupa „Sjever“, a potom se poslije dužeg vremena zahvaljujući reorganizaciji lige vratio u Republičku ligu BiH, 1988. godine.

Jedan od svojih najvećih uspjeha ’’Proleter’’ je ostvario 1951. godine u Kup takmičenju Jugoslavije, kada je igrao šesnaestinu finala, gdje je izgubio od ’’Sarajeva’’ rezultatom 2:1. U prvom kolu kvalifikacija, ’’Proleter’’ je izbacio ’’Bosnu’’ iz Sarajeva, koju je pobijedio u gostima sa 1:0.

Nakon formiranja FSRS, ’’Proleter’’ je bio uvršten u Prvu ligu Republike Srpske, grupa „Zapad“, 1995/96. godine, ali je te sezone osvojio pretposljednje jedanaesto mjesto i ispao. Zatim je klub nastavio takmičenje u Drugoj ligi pod novim nazivom ’’Teslić’’ i nažalost reorganizacijom 2000. godine se preselio u Treću ligu.

U toj ligi proveo je dvije godine i ponovo se vratio među drugoligaše. Od 2005. godine ponovo je vraćen stari naziv ’’Proleter’’.

U Drugoj ligi, grupa „Zapad“, ’’Proleter’’ je igrao zapaženu ulogu, da bi u sezoni 2006/07. godine, postao njen prvak i izborio povratak u Prvu ligu nakon jedanaest godina.

Prvu sezonu 2007/08. godine ’’Proleter’’ je, u Prvoj ligi, završio na devetom mjestu, a već naredne dvije sezone na četvrtom mjestu, što je i najbolji plasman kluba u poslijeratnom periodu. Dres ’’Proletera’’ u sezoni 2009/10. godine nosili su: Predrag Kuvekalović, Zoran Jorgić, Slaviša Gačić, Dimitrije Šijaković, Nenad Dolić, Boris Perišić, Nebojša Đekanović, Bojan Jelić, Predrag Dolić, Nedo Panić, Danijel Savić, Dejan Galamić, Nemanja Rašić, Semir Kapić, Darijan Grbić, Nebojša Popović, Vladimir Marković…

U Kupu Republike Srpske, ’’Proleter’’ je imao četiri nastupa, dva puta zaustavljen u šesnaestini finala i dva puta u osmini finala. Prepreka u osmini finala u sezoni 2008/09. godine bila je ekipa nevesinjskog ’’Veleža’’, a godinu dana kasnije ’’Sloboda’’ iz Novog Grada.

‘’Proleter’’ je iznjedrio mnoga poznata fudbalska imena, koja su nosila dresove poznatih klubova iz bivše Jugoslavije: Slavko Kotoranin i Braco Juraš igrali su u beogradskom ’’Partizanu’’, a u Španiji igrao je Nemanja Miljanović.

U Bosansko-hercegovačkim klubovima karijeru su nastavili: Vinko Hudolin, Vladimir Kolesnik, Slobodan Petrović i Slaven Martinović. U tuzlanskoj ’’Slobodi’’ igrao je Marin Rašić, u zeničkom ’’Čeliku’’ Mirsad Galijašević, Sead Galijašević i Momo Đurašević, dok su dres ’’Borca’’ iz Banja Luke nosili Eduard Frank, Mile Šijaković i Ibrica Aličehajić.

Izvor: FK Proleter