Teslić: Seoski turizam sve popularniji i atraktivniji!

S obzirom na svoj geografski položaj opština Teslić ima odličnu perspektivu za razvoj seoskog turizma i seoskih domaćinstava. Zbog svoje specifičnosti, seoski turizam iz dana u dan je sve atraktivniji i popularniji na našem prostoru.seoski turizam

Mir, tišina i netaknuta priroda, često su glavni aduti seoskog turizma, i to je jedan od razloga zašto se sve više ljudi opredjeljuje baš za ovaj oblik turizma.

Ukoliko ste i vi zainteresovani za pokretanje istog, u nastavku teksta upoznaćemo vas sa nekim osnovnim karakteristikama i pojmovima seoskog domaćinstva.

Seosko domaćinstvo je registrovano porodično poljoprivredno gazdinstvo u skladu sa propisima iz oblasti poljoprivrede koje pruža ugostiteljske usluge smještaja i ishrane i pića, i ostale turističke usluge u skladu sa propisima iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

Seoskim domaćinstvom smatra se i fizičko lice sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva, koje nije registrovano kao porodično poljoprivredno gazdinstvo u skladu sa propisima iz oblasti poljoprivrede, ali koje obavlja poljoprivrednu djelatnost i koje na ruralnom području pruža usluge smještaja i ishrane i pića, i ostale turističke usluge.

Pod programom sopstvene proizvodnje podrazumijevaju se poljoprivredni proizvodi proizvedeni na seoskom domaćinstvu, poljoprivredni proizvodi proizvedeni na drugim poljoprivrednim gazdinstvima koje kupuje seosko domaćinstvo, kao i šumski proizvodi, odnosno divlje životinje, koje član seoskog domaćinstva ubere, odnosno ulovi, ili kupi od lica koja su iste ubrali ili ulovili.

Pod proizvodima koji ne moraju biti iz programa sopstvene proizvodnje smatraju se proizvodi koji služe pripremi domaćih jela, pića i napitaka seoskog domaćinstva, kao što su: brašno, riža, margarin, maslac, ulje, sol, svi začini, šećer, med, mineralna voda, čaj i kafa.

Kada je u pitanju naša opština, tu su domaćinstva na području Očauša, među kojima se ističu: „Ribnjak kod Luisa“, i „Etno Stanković“, u Palinama se nalazi domaćinstvo „Popov izvor“, u Blatnici jedan od atraktivnijih „Etno plaža Lane“, te na Vrućici domaćinstvo „Milojević“.

Sve potrebne informacije oko registracije seoskog domaćinstva možete dobiti na broj telefona: 053/430-058, ili lično u prostorijama Turističke organizacije opštine Teslić koja se nalazi u ul. Svetog Save 15 (zgrada bioskopa).

Izvor: TOOT
(foto: Nemanja Babić)