Predstavljeno porodično stablo Jelića (FOTO)

U zaseoku Jelića Potok kod Banja Vrućice okupilo se oko 180 članova loze Jelića i predstavljeno je porodično stablo sa upisanih 609 imena.Porodično stablo svečano su otkrili Mara Kovačević, rođena Jelić /90/, najstarija među Jelićima, i Milan Jelić /84/, kao najstariji muški član.

Organizator okupljanja Slaven Jelić rekao je Srni da se prije nekoliko vijekova Jela Jelić sa svoja tri sina nastanila na prostoru Banje Vrućice, od kojih je poteklo više od 600 potomaka.

“Ukupno nas ima oko 360 članova. Iako najveći broj Jelića i danas živi na svom ognjištu, mnogi su nastanjeni i širom Evrope, Amerike, Australije, Hong Konga”, naveo je Jelić.

On je izrazio zadovoljstvo što je juče prvi put održano okupljanje oko 180 članova na zajedničkom ručku u rodnom selu Jelića Potok.

Prema njegovim riječima, Jelići su dali ogroman doprinos razvoju socijalnih, ekonomskih i sveukupnih društvenih vrijednosti.

“Mnogi pojedinci su za proteklih 50 do 100 godina završili fakultete i bili nosioci raznih funkcija, tako radeći u mnogim ustanovama i preduzećima dali su ogroman doprinos u razvoju lokalne zajednice i šire”, rekao je Jelić.

On je dodao da su domaćini sela Jelića dali ogroman doprinos razvoju i očuvanju hrišćanskih vrijednosti, poštujući Srpsku pravoslavnu crkvu i krsnu slavu Svetog Lazara.

Slaven Jelić ističe da mu je želja bila da Jelićima pruži priliku nesvakidašnjeg druženja, upoznavanja mlađih generacija i čuvanja porodičnih veza.

Izvor: SRNA