Jelenko Marković, inovator i proizvođač nameštaja: Ljubav prema obradi drveta pretočio u zanat!

Jelenko Marković se obradom drveta bavi oko 25 godina. Šumarski tehničar nije uspeo da pronađe posao u struci, ali nije odustajao. Talenat i znanje je spojio, napravio svoju radionicu i počeo da radi.

– U početku sam postavljao lamperiju, pravio ogradice i neke jednostavnije predmete. Posla je bilo pa sam uspeo da nabavim alat koji mi je potreban za zahtevnije načine obrade – priča Marković.

Malo po malo njegovi radovi su dobili umetničku notu koja se najviše vidi na nameštaju koji ovaj majstor pravi.

– Moji modeli su i inovatorski. Napravio sam brojne korisne predmete. Sada već imam više od 40 patentiranih proizvoda – rekao je Marković.

Za njega se upravo na polju inovatorstva najdalje čulo. Dve ljubavi koje je spojio donele su mu nagrade na svim značajnijim takmičenjima koja se održavaju u Evropi.

– Počeo sam pre nekoliko godina da se bavim pčelarstvom. Tada sam uvideo projne nedostatke koje i najsavremenije košnice imaju. Jedan od njih je i to što i košnice ulaze padavine koje mogu napraviti ogromnu štetu. Iz tog razloga sam osmislio košnicu u koju padavine ne mogu da uđu, odnosno razdvojio sam poletaljku i podnjaču – rekao je Marković.

Dodaje da je njegova inovacija i prenosivo postolje za košnice koje štetočinama onemogućava ulazak.

Za postolje je Marković dobio srebrnu medalju na izložbama inovatorskih radova u Zagrebu i zlatnu na sajmu u Nirnbergu.

Pored toga, dobitnik je i medalje za visoka dostugnuća u inovacijama koju mu je uručilo rusko Ministarstvo nauke, te pehara za najlepšu ekološku i tehnološku inovaciju u Gradnjsku.

Iako ga je košnica najviše proslavila zapaženi su bili i drugi njegovi radovi. Izradio je i saonice za turističke vožnje na Jahorini, a u saradnji sa Muratom Rekanovićem napravio je neobičnu ležaljku za odmor.

Iako umetnička stolarija gubi značaj Marković kaže da ne odustaje. Malo je onih koji cene ovakva dela i koji su u mogućnosti da plate ovakve predmete.

– Ručno rezbarenje drveta ponekad može da traje satima. Potrebno je puno rada, umeća i uoprnosti. Teže je raditi u svojoj radionici nego na poslu. Nekada znam po celu noć da ostanem da radim. Pored toga, treba i puno ulaganja u alat – kaže Marković.

On dodaje da su savremene tehnologije omogućile da se štošta pravi, ali je to ipak daleko od ručne rezbarije.

Suvenir

Brojni Teslićani su za Jelenka Markovića čuli pre svega zbog ručno razbarenih delova nameštaja.

Malo njih zna da je upravo on autor suvenira ove opštine. Dva dimnjaka su simbol Teslića, a oni su, uz banju, centralni deo Markovićevog suvenira.

Izvor: Blic