Promocija knjige “Spasavanje savezničkih avijatičara”

Promocija knjige “Spasavanje savezničkih avijatičara” biće održana u srijedu, 12.aprila, sa početkom od 19 časova galeriji SPKD “Prosvjeta” u Tesliću. 


Riječ je o zajedničkom djelu Vaskrsije Jankovića iz ozrenskog sela Boljanić i smederevskog autora Cvijetina Jovanovića, koji je porijeklom sa Ozrena.

Autori su na osnovu raspoloživih dokumenata i svjedočenja preživjelih očevidaca, opisali spasavanje američkih, italijanskih i francuskih avijatičara sa ozrenskog improvizovanog aerodroma u selu Boljanić kod Doboja 1944. i 1945. godine.

Prema tvrdnjama američkog obavještajnog oficira Nika Lalića, na koga se pozivaju Janković i Jovanović, sa aerodroma u Boljaniću evakuisano je ukupno 60 avijatičara-padobranaca.

U knjizi se navodi da je aerodrom u Boljaniću izgrađen od 22. oktobra do 1. novembra 1944. godine, kada je i obavljena prva evakuacija savezničkih pilota. Druga evakuacija dogodila se 27. decembra iste godine, a posljednja u februaru 1945. godine.

Na mjestu nekadašnjeg aerodroma u Boljaniću podignuta je spomen-tabla sa osnovnim podacima o spasavanju savezničkih avijatičara.

Marvin Stolof, pilot čiji je avion oboren iznad Doboja, a bio je među evakuisanim pilotima, svojevremeno je svjedočio da su avijatičari, dok su čekali evakuaciju iz Boljanića, slobodno hodali po okolini i razgovarali sa seljacima, koji su prema njima bili veoma ljubazni.

Prema navodima u ovoj knjizi, od kraja oktobra 1944. godine na području Kraljevine Jugoslavije spaseno je 1.088 savezničkih pilota.

Koautor knjige Vaskrsija Janković iz Boljanića do sada je objavio “Spomen knjigu” o poginulim srpskim borcima i civilnim žrtvama rata i umrlim borcima na prostoru Ozrena, Vozuće i Gostovića, Monografiju sela Boljanić.

Cvijetin Jovanović objavio je knjige “Koreni Tanasića”, “Hajduk Stevo Jovanović”, “Snašica u Podgostilju” i “50 godina Pokreta gorana u Smederevu”.

Izvor: eTeslic.com/SRNA