Otvorena izložba “U susret ruskom caru” (FOTO)

Povodom Dana opštine Teslić i krsne slave „Sabor svetog arhangela Gavrila”, a u organizaciji načelnika opštine, Milana Miličevića, sinoć je otvorena izložba fotografija posvećen dinastiji Romanov, ruskom caru Nikolaju drugom i članovima njegove porodice pod nazivom „ U susret ruskom caru“.

Projekat izložbe je nastao sa željom i ciljem da se publici približi lik i djelo posljednje vladajuće dinastije Romanov, kao i da se bliže upozna sa životom i žrtvenim služenjem pomenute porodice.

Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević je podsjetio na važnost organizovanja ovakvih izložbi i uzajamnog produbljivanja znanja o našoj istoriji.

“Večerašnja izložba za Teslić je na neki način istorijski momenat, s obzirom da se radi o izložbi koja je drugi put u Republici Srpskoj. Veliko mi je zadovoljstvo što je jeromonah Ignjatije Šestakov, sabrat Sretenjskog manastira iz Moskve večeras sa nama, velika je to privilegija i ja mu se zahvaljujem na tome. S pravom možemo reći da je Teslić postao centar kulturnih dešavanja u Republici Srpskoj i da najavim da će ovakvih i sličnih događaja biti i u narednom periodu” – rekao je Miličević i iskoristio priliku da svim građanima opštine Teslić čestita Dan opštine i pravoslavnim vjernicima krsnu slavu „Sabor svetog arhangela Gavrila”.

Izložbu je svečano otvorio jeromonah Ignjatije Šestakov, sabrat Sretenjskog manastira iz Moskve podsjetivši da smo svi, po uzoru na Svetu Carsku porodicu pozvani da slijedimo njihov primer u služenju Gospodu.

„ Naš dug je da vratimo istiniti lik ovih naših vladara, da vratimo dug Svetoj porodici Romanovih i svim drugim hrišćanskim monarsima. Ideja i namjera ovog projekta je da pokažemo ljepotu carske porodice i carskog služenja, da pokažemo njihov svakodnevni život kao i obične navike koje i svi mi imamo. Ova postavka je podijeljena na tri cjeline, portreti članova carske porodice, spontane fotografije gđe su zabilježeni momenti u šetnji i razgovoru i koje su đelo članova porodice, dok treću cjelinu čine fotografije iz vojne tematike” – rekao je jeromonah Ignjatije Šestakov.

Izložbi je prisustvovao i Vukota Govedarica predsjednik Srpske demokratske stranke koji je iskoristio priliku da svim građanima opštine Teslić čestita Dan opštine i krsnu slavu svetog arhangela Gavrila.

Izložbu čine fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov, do sada nedostupnih široj javnosti.

Izvor: Opstina Teslic