Održan cjelovečernji koncert „SPKD „Prosvjeta“

Tokom proteklog vikenda u teslićkoj kino sali održan je cjelovečernji koncert Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“.  Kroz pjesme i igre oko 60 članova  teslićke „Provjete“  prikazalo je tradiciju i kulturu naroda sa naših prostora.

Prosvjeta

Za cjelovečernji koncert u kino sali članovi „Prosvjete“ pripremali su se pet mjeseci. Publici su, kako kažu,  ovom prilikom predstavili  i nove koreografije na kojim su radili u proteklom periodu.

-Pripremali smo razne igre kako iz naših krajeva, tako i iz Srbije. Večeras smo igrali i novu koreografiju – kolo iz okoline Bosilegrada, kaže članica SPKD „Prosvjeta“, Dragana Despić.

Da publika rado posjećuje manifestacije koje njeguju tradiciju i kulturu našeg naroda pokazalo se i ovaj put. Veliki broj Teslićana uživao je u nastupu „Provjete“ koji je trajao nešto više od sat vremena.

-Lijepo je što se ovo organizuje u našem gradu, a i moja kćerka igra u „Prosvjeti“ pa kad mogu posjećujem nastupe. Trudim se da, i pored obaveza, dolazim redovno, kaže Mirjana Živković.

Među publikom našli su se i stari članovi ovog društva koji zbog obaveza više nisu u mogućnosti da redovno dolaze i budu dio „Prosvjete“.

-Devet godina sam igrala u ovom društvu, ali sam prestala zbog obaveza. Kad imam priliku da ih gledam, rado dolazim, priča bivša članica „Prosvjete“, Biljana  Todorović.

U „Prosvjeti“ kažu da je koncert organizovan na želju omladine koja već godinama igra folklor u ovom društvu. Potrudili su se da pripreme raznovrstan program.

-Počeli smo sa igrama i izvornim pjesmama iz naših krajeva. To je nešto veoma važno što moramo sačuvati i na čemu ćemo raditi i u narednom periodu, kaže predsjednik SPKD „Prosvjeta“, Živko Petrović.

U narednom periodu članovi „Prosvjete“ održaće cjelovečernje koncerte i u većim teslićkim selima kao što su Čečava, Pribinić, Blatnica i Očauš. Cilj im je da približe svoj rad i predstave naše običaje u ruralnim područjima čiji stanovnici često nisu u prilici da posjete slične kulturne manifestacije.

Autor: eTeslic.com