Dokumentari film “Spomenko na vječnoj straži” večeras u Tesliću

Dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži” biće prikazan u bioskopskoj sali SPKD “Prosvjeta” u četvrtak, 7. decembra, sa početkom od 19 časova. Film govori o mladom heroju sa Ozrena, najmlađem borcu Vojske Republike Srpske. Ulaz je besplatan.

Spomenko Gostić (1978 — 1993) bio je vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odlikovan je Medaljom zasluga za narod.

Rođen je 15. avgusta 1978. u Doboju. Osnovnu školu pohađao je u Maglaju, ali je zbog izbijanja ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini nije završio.

Godine 1992, početkom rata, živio je sa majkom Milenom u selu Jovići nadomak Maglaja. Selo je bilo okruženo naseljima sa većinskimmuslimanskim stanovništvom, pa se ubrzo našlo na prvoj liniji fronta.

Na početku rata, tačnije u mjesecu aprilu umrla mu je majka, pa je ostao da živi sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju sela od strane tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Borac VRS

Ubrzo se prijavljuje u Vojsku Republike Srpske gdje je u početku bio kurir, da bi potom bio prebačen na razvoženje hrane borcima na prvim linijama fronta. Obavljajući povjerene mu zadatke, jednom prilikom je sa konjskom zapregom upao u minsko polje, pri čemu su konji stradali, a on je bio lakše povrijeđen. Nakon tog ranjavanja, još je jednom bio lakše ranjen.

U ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren narod se povukao iz Jovića, a Gostić je sa nekoliko vojnika ostao da brani selo. U martu 1993, u granatiranju položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen. Umro je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Gornjem Ulišnjaku.

Poslije rata

Nakon završetka rata Jovići su pripali Federaciji Bosne i Hercegovine, a selo Bočinja, nadomak Jovića ubrzo je postalo duhovno i političko uporište radikalnih islamista, vehabija.

Revoltirani ovim događajem, njegovi bivši saborci traže, a tadašnji predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, u izjavama za medije (počev od 12. decembra 2011), obećava pokretanje inicijative za izmještanje posmrtnih ostataka Spomenka Gostića na teritoriju Srpske.

Međutim, to obećanje još uvek nije ostvareno. U nekim gradovima Republike Srpske pokrenute su inicijative za imenovanje ulica po Spomenku Gostiću.

Na godišnjicu njegove pogibije, 20. marta 2014. godine, u Doboju ispred crkve otkriven je spomenik ovom mladom heroju. Tri godine kasnije, 19. marta 2017, u višegradskom naselju Garča, jedna od ulica je ponijela ime ovog mladog heroja.